2017 yılında piyasalar
Bu yazının İngilizcesi Aralık 2016’da ISAR (Uluslararası Astroloji Araştırmaları) web sitesinde yayınlanmıştır. https://tr.isarastrology.org/news/256/oner-doser-markets-in-2017
Zorlu ekonomik koşulların kendini göstereceği, piyasaların hayli dalgalı seyir izleyeceği 2017 yılı, spekülasyonlara açık, enteresan fırsatları da beraberinde getiren bir yıl olarak anılacak muhtemelen. Uzun dönemli etkileri gösteren gezegenlerin birbirleriyle açılarına baktığımızda, ekonomik anlamda zorlu bir viraja girildiğini, ama bu yıl henüz en kritik noktaya gelinmediğini görüyoruz. En kritik dönemece 2019-2020 yıllarında varmış olacağız.
Bu yıl piyasalarda kriz yaşanacak olmasına rağmen, düzeltme yönünde destek veren bazı faktörler henüz devrede olacak. Bunları aşağıya sıralarsak:
- Satürn-Uranüs yıl genelinde birbirlerine üçgen açıda seyredecekler
- Jüpiter ve Satürn sonbahara kadar altmış derecelik açıda ve birbirlerini ağırlıyor olacaklar.
- Mayıs ayında Kuzey Ay Düğümü Aslan, Güney Ay Düğümü Kova burcuna geçecek. McWhirter teorisine göre diğer faktörlerin haricinde bu piyasaların en tepe noktasında olacağını gösteren bir durumdur.
- Kuzey Ay Düğümünün Aslan burcuna geçişinden sonraki dönemde, Satürn ve Uranüs’ün Kuzey Ay Düğümüne üçgen açısı aktif olacak. 10 Ekim’de Akrep burcuna geçinceye kadarki dönemde Jüpiter de Kuzey Ay Düğümü ile altmış derecelik açıda olacak.
Bu olumlu faktörler, zorlu koşullara rağmen piyasaların dip noktasına henüz varmayacağı yönünde göstergeler. Ama olumsuzluk işaret eden diğer göstergelere baktığımızda, finansal anlamda hayli zorlu bir yılda olacağımızı görüyoruz. Şimdi biraz bunları inceleyelim.
1929 ve 1987 yıllarıyla benzerlik
Uzun vadeli piyasa hareketlerini inceleyebilmek açısından Zodyak’taki hareketlerini dikkate aldığımız en önemli gezegenlerden biri Satürn’dür. 2017 yılında Satürn 1929 ve 1987 yıllarında geçiş yaptığı derecelerden geçiş yapacak. Bu yıllarda piyasalarda depresyon, çöküş görülmüştür. Bu yıllarda görülen çöküşler ve krizler Satürn’ün Galaktik Merkez’in bulunduğu dereceden (26-27 derece Yay) geçtiği dönemlerle de çakışmaktadır. Herhangi bir gezegenin Galaktik Merkez’in bulunduğu dereceden geçişi önemlidir; çünkü Galaktik Merkez bu gezegenin niteliklerinin daha etkili gözükmesine, temsil ettiği değerlerin daha belirgin yansımasına yol açar.
2017 yılında Satürn’ün 26 derece Yay’dan tekrar iki geçişi Şubat-Mayıs ayları arasına denk gelmektedir. Bu tarih aralığında önemli zamanlar için hazırladığımız astroloji haritalarında Plüton gezegeninin 1929 Büyük Depresyon astroloji haritasında bulunduğu derecenin (19 derece Yengeç) tam karşıt dereden geçmekte olduğunu görüyoruz. Bu iki ana faktör, Şubat-Mayıs ayları arasında ekonomik anlamda zorlu bir sürece, piyasalarda dalgalanmaya işaret etmektedir. Aşağıda Satürn’ün Büyük Depresyon haritasındaki konumuna ilk kez vardığı (26 derece Yay) tarihin haritasını, Büyük Depresyon haritası üzerinde görmektesiniz.
1879, 1893, 1920 ve 1934 yıllarıyla benzerlik
Yılın son çeyreğine kadar karşıt açıda olacak Jüpiter-Uranüs karşıtlığı, beklenmedik olaylarla gelen iniş ve çıkışlara, dalgalanmalara dikkat çekmekte. Bu iki gezegen arasında karşıt açının çok etkili olduğu Ağustos 1879’da depresyon vardı, endeks normalin altında seyretti. Mayıs 1893’ta piyasalarda panik vardı, endeks hızlı düştü. Ekim 1920’de endeks yine sert düştü. Ağustos 1934’te endeks düşük seyretti. (LCdr. David Williams, Financial Astrology, pages 81-86).
Yıla başlamadan hemen önce, üç aylık dönemi incelemek üzere çıkardığımız Kış Solstisi haritasında Jüpiter-Uranüs karşıtlığının kesinleşmek üzere olduğunu görüyoruz. 26 Aralık 2016 tarihinde kesinleşecek olan bu açı, yılbaşına ekonomik anlamda dalgalı bir seyirle gireceğimizi düşündürüyor. Aşağıda kış solstisi anına yönelik astroloji haritasını görmektesiniz.
Merkür-Plüton kavuşumunun Jüpiter-Satürn karşıtlığı ile T-kare açı kalıbı oluşturduğu bugünde Merkür Oğlak burcunda gerilemekte olacak. New York’a göre çizdirdiğimiz haritada T-karenin apexinde yer alan Merkür-Plüton kavuşumu 2. Eve denk düşmekte, finansal açıdan zorlanma göstergesi olarak dikkat çekmektedir.
2017 yılında Jüpiter-Uranüs karşıtlığı iki kez tekrarlayacak: 3 Mart’ta ve 28 Eylül’de. Bu iki tarihten Mart ayı özellikle dikkat çekiyor. 4 Mart tarihinde Venüs gerilemesi de başlayacak. Dolayısıyla Mart ayı başlarında piyasalarda düşüş görülebilir. Zorlu piyasa koşulları Nisan ayı ortasına kadar devam edebilir. Gezegen konumlarına bakarsak, Nisan ayının ikinci yarısında piyasalarda toparlanma, ibrenin çıkış yönüne dönmesi ihtimali güçleniyor.
Bir diğer uzun dönemli açı olan Jüpiter-Plüton karesi, finansal açıdan kritik bazı diğer dönemlere dikkat çekiyor. Bu açı 30 Mart’ta ve 4 Ağustos’ta olmak üzere iki kez tekrarlıyor. Kare açının 2017 yılında ilk kez kesinleştiği 30 Mart haritasında Plüton 19 derece Oğlak’ta, Büyük Depresyon haritasında bulunduğu derecenin tam karşısında bulunmakta; ekonomik açıdan zorlu bir zaman dilimine işaret etmektedir. Aşağıda Jüpiter-Plüton karesinin kesinleştiği anın haritasını Büyük Depresyon haritası üzerine yansıtılmış olarak görmektesiniz.
Transit Mars, Büyük Depresyon haritasındaki derecesinin karşısından geçmekte; Chiron-Kuzey Ay Düğümü ile karşıtlığını tetiklemektedir. Transit Chiron, BD haritasının Satürn derecesine kare açı yapmaktadır. Satürn’ün BD haritasındaki konumuna çok yakın olduğu bir zaman dilimi olması açısından zaten stres belirtmektedir. Transit Ay Düğümleri, BD haritasının Ay Düğümleri derecesini tetiklemekte; Transit Güneş BD haritasında yer alan Merkür-Uranüs karşıtlığının orta noktasına izdüşmektedir.
Jüpiter-Plüton karesinin etkisinin çok aktif olduğu Nisan ayı, zaten dikkat çeken en kritik ay olarak görülmekte. Çünkü bu ayda dört gezegen geri harekette olacak: Merkür Boğa’da, Venüs Balık’ta, Jüpiter Terazi’de ve Satürn Yay’da gerileyecek. Bu dört gerilemenin Venüs ve Jüpiter burçlarında olması hayli dikkat çekici olurken, finansla ilişkilendirilen iki gezegen olan Venüs (Modern astrologlara göre finansla ilgili) ve Jüpiter (Geleneksel astrologlara göre finansın genel göstergesi) birbirlerinin burcunda ve geri harekette olacaklar.
NYSE haritası üzerinde bu yılın tutulmalarını değerlendirirsek, özellikle 10 Şubat’taki Ay tutulmasının bu harita üzerinde baskı yarattığını görüyoruz. Tutulma haritasını New York merkez alarak çizdirdiğimizde, Yükselen derecesinin NYSE haritasında 18 derece Başak’ta yer alan Mars’ın üzerine izdüştüğünü görüyoruz. Tutulma derecesi NYSE haritasında Uranüs-Plüton karşıtlığını tetiklemekte; Plüton’un bulunduğu dereceye yakın izdüşmektedir. Jüpiter-Uranüs karşıtlığı, NYSE haritasında Koç-Terazi ekseninde bulunan gezegenleri tetiklemeye devam etmektedir. Aşağıda bu haritayı görmektesiniz.
NYSE ilerletilmiş haritası (Progressed Chart) 3 Şubat 2017 tarihinde yeni bir faza geçiyor: Dolunay. Dolunay fazı bir şeylerin ortaya çıkışını, yüzleşmeyi temsil ettiği gibi, bir müddettir fazlaca şişen balonun patlama aşamasına geldiğini göstermektedir adeta.
Önümüzdeki yılı ekonomik açıdan ele alırsak aşağıdaki tarihler dikkat çekmektedir…
12 Ocak’ta gerçekleşecek dolunay civarındaki gezegen konumları, NYSE astroloji haritası üzerindeki etkileşimler piyasada dalgalanma işaretçisi. Dolunayın Jüpiter-Uranüs karşıtlığıyla birlikte oluşturduğu öncü Büyük Kare, NYSE haritasının Ay-Satürn-Jüpiter-Neptün gezegenlerini tetiklemektedir. Transit Mars, NYSE haritasının 2. Evinde 18 derece Başak burcunda yerleşmiş olan Mars’ın tam karşısına izdüşmektedir. 2017 yılının ilk ekonomik stresini bu dolunay civarında yaşayabiliriz.
6 Şubat’ta finans gezegeni Jüpiter Terazi burcunda gerilemeye başlıyor. Bu gerileme, finansal konularda risk almaktan imtina edilmesine, piyasanın heves ve coşkusunun düşmesine, geri adımlara işaret etmektedir. Bu gerilemenin etkisini göstermeye başlayacağı 11 Şubat tarihinde Kova burcunda gerçekleşecek Ay tutulması, piyasada hızlı bir düşüşe işaret edebilir. 26 Şubat’taki Güneş tutulmasına doğru fiyatlar tekrar yükselişe geçse de, tutulmaya yakın zamandaki gezegen konumları ayın sonlarında tekrar düşüş yönünde işaretler veriyor. Dolayısıyla Şubat sonuna kalmadan, tutulmadan bir hafta kadar önce kar realizasyonuna gidilebilir ve bundan sonrasında piyasada büyük risklere girilmeyebilir. 26 Şubat civarındaki tarihlerde altın fiyatlarında bir kısım yükseliş olabilir. Şubat ayından itibaren finans açısından şartların değişkenlik göstereceği, geri adımların, spekülasyonların aktif olacağı dört buçuk aylık sürece giriyoruz.
4 Mart’ta başlayacak Venüs gerilemesi, piyasalarda gerileme işaretçisi olan bir diğer önemli gösterge. Zodyak’taki turunda pentagram çizen Venüs, 8 yıllık döngülerle Zodyak’ın aynı derecesine geliyor. Bu yıl gerilemesine 4 Mart’ta başlayacak olan Venüs’ün 8 yıl evvel 7 Mart 2009 tarihinde gerilemeye başladığı dereceye yakın bir yerde bulunacak olması, Mart 2009’dakine benzer bir şekilde piyasalarda dalgalanma işaretçisi olarak görülebilir. Bu noktada yatırımcıya, geri dönüp 2009 Mart ayını incelemesini tavsiye edebiliriz.
11 Nisan tarihindeki dolunay için hazırlanmış astroloji haritasındaki gezegen yerleşimleri bu tarih civarında had safhada dalgalanma işaretçisi olarak görülebilir. Nisan ayında Merkür Boğa burcunda, Venüs Balık burcunda, Jüpiter Terazi burcunda, Satürn Yay burcunda olmak üzere toplam dört gezegenin geri harekette olması, bu gezegenlerin ekonomiyle ilişkili göstergeler olması, Nisan ayının ilk yarısının hayli zorlu geçeceğini düşündürmektedir. 11 Nisan’daki dolunayı takip eden günlerde dip noktasından tekrar alım yapılabilir, zira Nisan ayının ikinci yarısındaki gezegen konumlarına bakarsak, piyasalarda toparlanma ve tekrar yükseliş trendine girilmesi ihtimali güçlü gözükmektedir.
9 Mayıs tarihinde kadersel olarak yön değiştirmelerle ilişkili olarak görülen Ay Düğümleri Aslan ve Kova burçlarına geçecekler. Bu geçiş sonrasında, Ay Düğümlerinin uzun vadeli piyasa koşullarını temsil eden gezegenlerle uyumlu açıda olması, yılın ikinci yarısında, yılın ilk yarısına nazaran biraz daha toparlanmış, düzelmiş piyasa koşullarına işaret etmektedir. Ama dikkatli adımlar atılması gereken tarihler yılın ikinci yarısında da mevcuttur.
27 Temmuz’da Güneş-Mars kavuşumunun kesinleşmesinden önceki iki haftalık dönemde piyasalar hareketlenebilir. Hayli enerjik bu dönemde yükseliş görülebilir. Bu tarih itibariyle enerjinin tekrar düşüşe geçmesi, piyasanın çıkış yönündeki heyecanının tekrar azalmasına sebep olabilir. Temmuz ayında altın fiyatlarında da yükseliş ihtimali yüksek gözüküyor.
7 Ağustos’taki Ay tutulması ile 14 Ağustos tarihleri arasında düşüş görülebilir ve bu tarihten sonra tekrar çıkış ihtimali olduğundan alım yapılabilir. 21 Ağustos’taki Güneş tutulması civarında da altına ilgi artabilir. En son Güneş-Mars kavuşumu 2002 Ağustos’una denk geliyor. Bu dönemde altın fiyatlarında minör artış görülüyor.
3 Eylül civarında Merkür ve Mars Aslan burcundaki tutulma derecesini tetikliyor. Altın alışlarında cesur girişimler fiyatları yükseltebilir. Ama unutmamalı ki Merkür Aslan burcunda geriliyor, fiyatlarda beklenmedik gerilemeler ihtimalini güçlendiriyor.
10 Ekim’de Jüpiter gezegeni Akrep burcuna geçiyor. Jüpiter gezegeni büyüme, gelişme işaretçisidir. Tam tersi, daralma prensibini temsil eden Satürn Akrep burcuna geçişinde altın fiyatlarında düşüş olmuştu. Jüpiter’in Akrep’e geçişi ise altın fiyatlarını yükseltebilir. Gezegenlerin burç değiştirmeleri piyasa koşullarında kısa süreli değişimlere yol açıyor.
7 Kasım’da Akrep burcuna geçen Venüs, 13 Kasım’a kadar Jüpiter ile yakın derecelerde seyrediyor. 7-13 Kasım tarihleri aralığında altın fiyatlarında kısa dönemli yükselme görülebilir. Kavuşumun maksimuma ulaştığı13 Kasım civarında pik yapan fiyatlar, bu tarihte sonra düşüşe geçebilir. 8 Kasım’da kesinleşen Vesta-Uranüs karşıtlığı, bu tarih aralığında piyasada önemli bir düşüşe işaret ediyor olabilir. Karşıtlığın kesinleştiği bu tarihten kısa süre sonrasında alım yapılabilir.
1 Aralık’ta pik noktasına varan Mars-Uranüs karşıtlığı, genel olarak düşüş yönünde etki yaratıyor. Dolayısıyla bu tarih civarında piyasada beklenmedik sert düşüşler görülebilir. 21 Aralık’taki kış solstisi haritası, 2018 yılında ekonomik anlamda önlemlerin daha sıkı tutulacağını gösteriyor. Satürn’ün Oğlak burcuna geçişiyle birlikte ülkelerin ekonomik önlemler alacağı, vergi ve ödemeler konusunda şartları daha sıkı tutacağı, sınırlarını daha iyi kontrol edeceği bir sürecin başlangıcına varıyoruz. ABD astroloji haritasından yola çıkarsak, ekonomik önlemlerin sıkı bir şekilde alınması gerekeceğini öngörebiliriz. 2018-2020 geçişi ABD açısından hayli zorlu olacağa benzer…
Öner Döşer, AMA, MAPAI, ISAR Cap
Profesyonel Astroloji Organizasyonu (OPA) Türkiye Temsilcisi